Contacte

Valorem el teu pis

Blog i notícies

Àrea Client

Club Solfinc

Àrea Client

Els agents immobiliaris demanen al Govern invertir en vivenda pública fins a 8.000 milions anuals

set. 27, 2023 | Inmobiliaria

En un moment en què l’habitatge ha esdevingut un tema crucial a l’agenda governamental, el Consell General dels Col·legis Oficials d’Agents de la Propietat Immobiliària d’Espanya (COAPI) ha demanat al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, que la inversió de l’Estat que recolzi els Plans d’Habitatge sigui del 0,6% sobre el PIB, és a dir, de 8.000 milions d’euros. Aquesta sol·licitud d’invertir en vivenda pública té una rellevància especial en un context en què la crisi de l’habitatge i l’accessibilitat s’han convertit en un problema urgent per a milions de ciutadans. En aquest article, explorarem les raons darrere aquesta petició i les seves possibles implicacions.

El Dilema de l’Habitatge a Espanya

El mercat de l’habitatge a Espanya ha estat testimoni d’un auge constant en els preus en els darrers anys, cosa que ha resultat en un increment en la dificultat perquè les persones accedeixin a un habitatge digne. El problema de l’habitatge s’ha convertit en un tema de gran preocupació a tot el país, afectant una àmplia gamma de persones, des de joves que busquen el seu primer habitatge fins a famílies que lluiten per arribar a final de mes.

Les raons darrere aquesta crisi d’habitatge són variades i complexes. La manca d’oferta d’habitatges assequibles, l’especulació al mercat immobiliari i la manca de polítiques governamentals efectives han contribuït a augmentar els preus de l’habitatge a Espanya. Aquesta situació ha portat a una creixent polarització econòmica i social al país.

No està previst invertir en vivenda pública

Abans de les eleccions generals, l’Executiu de Pedro Sánchez va enviar el maig passat el Programa d’Estabilitat enviat a Brussel·les, en què cada país europeu rendeix comptes davant la Comissió Europea sobre les reformes que preveu dur a terme i resumeix les principals projeccions macroeconòmiques.

Al document es recull que no espera augmentar la inversió en habitatge públic en termes de PIB en els propers anys. El pla oficial passa per destinar un 0,5% del PIB a habitatge i serveis comunitaris fins al 2026, la mateixa partida destinada tant el 2021 com el 2022.

Per aconseguir revertir aquesta situació, el president dels API proposa un gran pacte d’Estat. “S’han de posar en marxa tant polítiques de promoció d’habitatge assequible i social com de transformació i activació del sòl públic, qüestions que la nova llei ni incentiva ni aborda prou”, apunta.

Finalment, adverteix que sense aquest pacte d’Estat «no hi haurà sòlides aliances publicoprivades, indispensables per construir aquests mínims necessaris per evitar que les properes generacions es vegin abocades a endarrerir encara més la seva emancipació o, fins i tot, es vegin en situacions de extrema precarietat».

La Petició dels Agents Immobiliaris

En aquest context, els agents immobiliaris han fet una crida urgent al Govern en una carta oberta al president del Govern en funcions, a fi d’invertir en vivenda pública fins a 8.000 milions d’euros anuals al sector de l’habitatge.

Necessitem pressupostos estatals que donen suport als Plans d’Habitatge i les lleis que es promulguen. Les lleis sense els fons econòmics que les sustenten són pures quimeres… Només cal analitzar la gràfica històrica d’inversió en habitatge per adonar-se que, sense incloure els fons europeus Next Generation, l’esforç pressupostari anual se situa en un import tan important. només 1.000 milions d’euros.

En aquesta carta, el president dels Agents de la Propietat Immobiliària (API) ha manifestat que la «greu situació que pateix el sector de l’habitatge és conseqüència de polítiques no implementades o errònies durant moltes dècades enrere. Les polítiques en matèria d’habitatge s’han de planificar a 15 o 20 anys, i no basar-se en mesures a curt termini, generalment limitades als interessos més immediats de qui governa», afegeix.

Així mateix, a la carta alerta que són pocs els recursos estatals que es destinen al mercat de l’habitatge. “Un fet tan dramàticament significatiu com el de trobar-nos al grup de cua dels països d’Europa en construcció i pressupostos estatals d’Habitatge de Protecció Oficial (HPO), hauria de sensibilitzar molt més un govern progressista”, ha indicat.

Aquest anomenat posa en relleu la importància de trobar solucions efectives i equitatives per garantir que tots els ciutadans tinguin accés a un habitatge digne. La resposta del Govern a aquesta petició serà crucial per determinar el rumb del mercat immobiliari i el benestar de la societat els propers anys.

Si tens alguna consulta, pots posar-te en contacte amb nosaltres mitjançant els formularis de la web.

D’altra banda, segueix el nostre contingut en el BlogFacebookInstagram o Twitter per a més contingut del sector.

Què és la gestió de lloguer vacacional?

Què és la gestió de lloguer vacacional?

En la dinàmica i competitiva indústria turística d'avui, la gestió de lloguer vacacional s'ha convertit en un element crucial per a l'èxit i la maximització de la rendibilitat de les propietats dedicades a l'hostalatge temporal. A Solfinc, entenem profundament com la...

És obligatori tenir assegurança de llar a Barcelona?

És obligatori tenir assegurança de llar a Barcelona?

A Barcelona, la decisió de contractar una assegurança de llar és crucial no només per a protegir la seva propietat, sinó també per a brindar tranquil·litat en cas d'imprevistos. A Solfinc, entenem la importància de resguardar la seva inversió immobiliària. Aquest...