S’eleven les deduccions per arrendament gràcies a la pressió d’Hisenda

maig 2, 2019 | Inmobiliaria, Patrimoni

Ja fa un mes que es va iniciar la campanya de la renta de l’exercici 2018 i el Registre d’Economistes Assessors Fiscals (REAF) i el Consell General d’Economistes aconsellen als contribuents de realitzar una detallada revisió de la declaració d’IRPF amb la finalitat de no perdre els múltiples beneficis fiscals que ofereixen les comunitats autònomes i aprofitar les deduccions lligades al lloguer. Aquestes últimes estan augmentant degut precisament a la creixent pressió que Hisenda està exercint per regular-les.

L’Agencia Tributària ve advertint ja des de 2015 als contribuents sempre que té constància que posseeixen habitatges en lloguer que no han declarat. Per fer això, recopila tota la informació possible, incloent-hi immobles en oferta a pàgines web dedicades al lloguer. La vigilància de l’Agencia Tributària en aquest camp ha anat elevant-se en els últims anys coincidint amb l’augment del lloguer, especialment el lloguer turístic, que ha crescut mitjançant plataformes digitals.

En conseqüència a aquest control, cada vegada són mes els contribuents que declaren correctament les rentes. Així, al 2018, la reducció d’IRPF que s’apliquen els propietaris d’habitatges pels seus arrendaments es va elevar un 11,47%, sumant 341 milions d’euros. Aquesta quantia va suposar el 4,35% de tot el volum de beneficis fiscals donats als contribuents. Aquest avantatge fiscal permet als propietaris dels immobles reduir-se un 60% els rendiments del capital immobiliari que han de fer a Hisenda.

S’ha de tenir en compte que només es podran aprofitar d’aquest avantatge fiscal els que declarin el lloguer abans que l’Agencia Tributària imposi una regulació administrativa. Tampoc podran beneficiar-se els que arrenden immobles per ús turístic o de temporada. En el cas d’empreses, només gaudiran de la reducció si lloguen per allotjar un empleat.

Des del REAF insten també a revisar els beneficis fiscals creats per les comunitats autònomes, que sumen ja 237 i afecten el 4% de la recaptació regional. A més, avisen des del REAF, aquests avantatges solen variar cada any: durant el 2019 ja hi ha hagut 220 modificacions.