Més serveis Grup Solfinc

El Suprem determina que el banc és qui ha de pagar l’impost de les hipoteques

impuestos hipoteca

El Tribunal Suprem ens sorprenia fa unes setmanes amb una sentència que produïa gran repercussió i generava caigudes importants dels bancs en la Borsa. Aquesta sentència afirmava que el subjecte que ha de pagar l’impost d’actes jurídics documentats ha de ser el bancs i no el client com fins ara.

I és que fins ara quan un client signava una hipoteca davant notari, pagava ell aquest impost sobre actes jurídics documentats, que depenent de la regió van des del 0,5% a l’1,5% (consulta la teva regió), a Catalunya és del tipus màxim 1,5%.

La sentència, en concret, assenyala que el negoci impossible d’inscriure és la hipoteca i que el prestador és l’únic interessat en l’elevació a escriptura pública i la inscripció d’aquells negocis, doncs solament mitjançant aquesta inscripció podrà exercitar l’acció executiva i privilegiada que deriva la hipoteca. Sobre la base d’això justifica que han de ser els bancs els que paguin doncs són ells els interessats.

D’aquesta manera, la sentència anul·la un article del reglament de l’impost, que establia que el prestatari és el subjecte passiu de l’impost, per ser contrari a la llei. En concret, parlem de l’article 68.2 d’aquest reglament, aprovat pel Reial decret 828/1995, del 25 de maig.

No queda clar el caràcter retroactiu i hi ha diverses teories sobre això que van des dels 4 anys a les hipoteques signada fa 15 anys. Si es confirmés aquesta última data la quantitat a retornar per la banca seria enorme.

Potser per això últim, a més de la caiguda en borsa dels bancs i la repercussió mediàtica el Tribunal Suprem ha fet marxa enrere i deixat la nova sentència en pausa, mancant una reunió el 5 de novembre on prendrà una decisió.

Des de Grup Solfinc estarem molt atents a com evolucionen els fets, ja que és una mica de summa importància per al nostre sector, i estarem encantats d’assessorar-li a través dels nostres experts en mercat hipotecari. No dubti a contactar amb nosaltres per a qualsevol dubte o ampliar informació.

Comparteix-ho :

Altres notícies que et poden interessar: