El Tribunal Constitucional tomba diversos articles de la Llei Catalana que no només impedia als propietaris desallotjar els okupes dels seus habitatges, sinó que a més els obligava a donar-los un lloguer social a okupes. El màxim intèrpret de la Carta Magna s’ha tornat a pronunciar sobre aquesta polèmica normativa en una nova sentència, de 7 d’abril. Hi declara inconstitucionals i nuls diversos articles de la Llei, entre ells, els que forçaven els grans tenidors a oferir als okupes dels seus pisos un lloguer social a okupes abans de poder emprendre accions legals contra ells.
A la sentència, el TC considera que «la legislació processal constitueix una competència exclusiva de l’Estat, mentre que la competència atribuïda a les comunitats autònomes per aquest precepte constitucional té un caràcter limitat». I continua dient que la competència assumida per les comunitats autònomes «no els permet, sense més ni més, introduir en el seu ordenament normes processals pel sol fet d?haver promulgat regulacions de Dret substantiu en l?exercici de les seves competències».
En definitiva, el Constitucional explica que la Llei catalana ha intentat fer passar com un tema «administratiu» una Llei que tombaria de facto l’article 149 de la Constitució Espanyola, per la qual cosa els magistrats entenen que des de Catalunya s’han envaït competències de l’Estat recollides a la Carta Magna, fet que els porta a declarar la inconstitucionalitat dels articles 17 i 18 de la norma, que obligaven els grans propietaris d’habitatges a acreditar documentalment que havien ofert un lloguer social a okupes o reallotjament a les famílies vulnerables i comunicar-ho al jutjat abans de denunciar-les per impagament.
«La sentència del TC anul·la aquesta obligatorietat i permet al propietari iniciar el procediment judicial sense més ni més», explica a OKDIARIO Arantxa Goenaga, advocada experta en dret immobiliari i sòcia del despatx Cercle Legal. La lletrada matisa que la decisió del Constitucional és lògica i que “no es pot protegir la okupació i establir mesures que afavoreixin la mateixa”.
A més, matisa que la decisió posa de manifest que «el legislador català ha tornat a excedir les seves competències, ja sigui per vulnerar la competència exclusiva de l’Estat per fixar les bases de les obligacions contractuals, com també per pretendre afectar l’àmbit processal establint condicions» .
Catalunya lidera l’okupació

Per evitar futurs problemes, la millor idea és que el millor administrador de lloguers a Barcelona gestioni els teus immobles de lloguer.
La normativa impulsada per l’esquerra catalana pretenia que les sol·licituds de desnonaments caiguessin, ja que Catalunya comptabilitza el 42% de les okupacions il·legals d’habitatges d’Espanya. Per aquest motiu, exigia als grans tenidors oferir un lloguer social a okupes o llogaters que no paguessin les rendes abans de poder denunciar l’okupació o l’impagament.
Les okupacions d’habitatges van créixer un 18% a Espanya entre gener i setembre del 2021, en comparació del mateix període de l’any anterior, en total, es van comptabilitzar 13.389 casos, segons l’última dada registrada pel Ministeri de l’Interior . Per regions, Catalunya continua al capdavant amb 5.689 okupacions, fet que suposa el 42% del total, una dada que quadruplica a la de la Comunitat de Madrid (1.282 casos) i gairebé triplica la d’Andalusia (1.994 casos).
L’estadística oficial confirma la tendencia a l’alça d’aquest fenomen en els darrers anys. La sèrie històrica comença el 2015, quan a Espanya es van denunciar 10.376 okupacions il·legals de vivenda. Des de llavors, l’okupació s’ha disparat un 30% al país.
Si tens immobles de lloguer, no cal que et preocupis per aquests temes. Pots comptar amb els nostres serveis de administració de lloguer a Barcelona i nosaltres ens encarregarem de tot.
D’altra banda, segueix el nostre contingut en el Blog, Facebook, Instagram o Twitter per a més contingut del sector.