Contacte

Valorem el teu pis

Blog i notícies

Àrea Client

Club Solfinc

Àrea Client

El Tribunal Constitucional alemany tomba la norma que limita el preu dels lloguers a Berlín

maig 10, 2021 | Últimes entrades, Últimes entrades

El límit als preus del lloguer a Berlín, legislat per les autoritats regionals de la ciutat-estat fa més d’un any, va ser controvertit des del principi, però ara el Tribunal Constitucional Federal dictamina que la norma que limita el preu dels lloguers és inconstitucional. Tal com van advertir els propietaris en el moment de l’entrada en vigor de la norma, ara demanaran als inquilins que paguin la part del lloguer que durant l’any passat s’han estat estalviant.

La sentència publicada pel Tribunal Constitucional alemany estableix que el límit del lloguer viola la Llei Fonamental i declara la nul·litat de la llei estatal, després d’atendre la petició dels diputats del Bundestag del Partit Liberal (FDP) i la CDU / CSU, en total 284 diputats. Dos tribunals civils de Berlín també havien demanat aclariments a Karlsruhe, atabalats per les demandes dels propietaris.

La llei aprovada per la coalició vermell-vermell-verd del govern regional de Berlín, que va congelar els preus dels lloguers des del 23 de febrer de 2020 a 1,5 milions d’apartaments en la capital alemanya, de manera que els inquilins no podien pagar més que els preus del nivell de juny de 2019, deixarà automàticament d’estar en vigor. Els efectes que ha tingut la norma que limita el preu dels lloguers sobre el mercat de l’habitatge, malgrat portar en vigor només un any, s’havien deixat sentir amb especial incidència. El nombre d’habitatges en venda havia experimentat un «notable augment», mentre que l’habitatge que s’ofereix en lloguer ha descendit, com a reacció dels propietaris a la decisió administrativa de congelar els arrendaments durant cinc anys.

Segons ImmoScout24, la plataforma immobiliària líder a Alemanya, l’oferta d’habitatge amb preus superiors al topall fixat per la nova llei s’havia anat reduint de forma continuada des de començaments de 2019, quan la proposta de llei estava encara a debat, en aproximadament un 18% i des de la data establerta d’entrada en vigor, entorn d’un 10% addicional. Al mateix temps, l’oferta d’habitatge sense llogar a la venda va augmentar a partir de juliol de l’any passat un 40%, igual que les propietats a la venda amb inquilins, que ho van fer un 25%.

«Sobre la base de les dades de què disposem, es pot deduir que ja des de juliol de 2019 els propietaris estan passant d’oferir en lloguer els seus habitatges a posar-les a la venda», assenyala Thomas Schroeter, gerent de ImmoScout24, «molts propietaris es queixen de la incertesa, que no saben què passarà amb la llei en el futur, i prefereixen no arriscar-se».

La normativa ara desautoritzada pel Tribunal Constitucional congelava els arrendaments durant cinc anys i establia, a més, un topall al preu dels lloguers de 9,80 euros per metre quadrat per a immobles llestos per a ser habitats abans de 2014. «Amb això no se soluciona un problema que és estructural», afegeix Schroeter, que recorda que en l’actualitat falten a Berlín entre 100.000 i 135.000 habitatges de lloguer.

El que també havia aconseguit congelar la nova normativa és l’interès de les constructores. Entre juliol i setembre de 2019 es van concedir un 28% menys de permisos d’obra que en el mateix període de l’any anterior. «Abans esperàvem que en uns anys l’oferta i la demanda aconseguirien equilibrar-se, però ara sabem que això no passarà i la inversió es retira. Berlín, d’altra banda, és una ciutat deficitària que no compta amb recursos propis per a injectar en l’habitatge necessari, per la qual cosa ara està tot a l’espera de com es desenvolupa per si mateixa la situació».

Els propietaris confiaven de tal manera en què el Constitucional els donaria la raó, d’altra banda, que en molts casos la normativa no es complia. Al voltant del 95% dels habitatges de lloguer ofertes entre l’1 de gener de 2019 i el 23 de gener passat superaven els topalls establerts de la nova llei en una mitjana de 5,92 euros per metre quadrat.

D’altra banda, segueix el nostre contingut al BlocFacebook, Instagram o Twitter per a més contingut del sector.

Font: https://www.lavanguardia.com/

Per a què serveix la nota simple d’un habitatge?

Per a què serveix la nota simple d’un habitatge?

Benvingut al blog de Solfinc! Si alguna vegada has pensat a comprar un habitatge a Barcelona, segurament t'has trobat amb termes legals que poden semblar confusos. Un dels documents més importants en qualsevol transacció immobiliària és la nota simple. Saps per a què...

Pot qualsevol empresa fer modificacions als ascensors?

Pot qualsevol empresa fer modificacions als ascensors?

A Solfinc, sabem que la seguretat i el bon funcionament dels ascensors a la teva comunitat són essencials. Els nostres administradors de comunitats estan sempre al dia amb les últimes normatives i regulacions per assegurar-te la millor gestió. El passat 1 de juliol va...

Com vendre el teu pis més ràpid i a un preu millor

Com vendre el teu pis més ràpid i a un preu millor

Vendre un pis de manera ràpida i obtenir el millor preu possible pot ser tot un desafiament, però amb les estratègies adequades, és totalment assolible. En aquest article, explorarem consells efectius que t'ajudaran a optimitzar el procés de venda, assegurant els...