Es compleixen 12 mesos del límit del 2% en la renovació del lloguer: Així queda la renovació de rendes al març

març 15, 2023 | Lloguer, Patrimoni

Les mesures econòmiques del Pla Nacional de Resposta a la guerra d’Ucraïna que es van posar en marxa el passat 30 de març de 2022 són a prop de complir un any de vigència, després de les dues pròrrogues realitzades a finals de juny (fins al 31 de desembre) i posteriorment per a tot el 2023. No totes les iniciatives continuen, però la que sí que es manté, i té aspecte d’estendre’s si tira endavant l’esperada la Llei d’Habitatge, és el límit del 2% en la renovació del lloguer que es pot establir al contracte entre propietari i llogater dintre de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU).

límit del 2% en la renovació del lloguerActualment, el topall està en el 2%, aplicant l’Índex de Garantia de Competitivitat (IGC), però diversos membres del Govern, com la ministra d’Hisenda María Jesús Montero o la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, han afirmat que es pot arribar a implantar un límit temporal del 3% per al 2024, mentre es prepara un índex oficial de preus del lloguer.

Des de l’abril passat, els arrendaments subjectes a la LAU han deixat d’aplicar l’Índex de Preus del Consum (IPC) com a referència en la renovació anual del contracte vigent per limitar-se al límit del 2%.

Durant aquest temps, el sector ha  deixat de moure uns 1.500 milions d’euros als pagaments de la renda que s’haguessin actualitzat amb la inflació.

El càlcul procedeix de la diferència entre la pujada anual del 2%, actualment vigent, i l’evolució mensual de la taxa d’inflació durant aquest darrer any.

Que hagués passat si no s’apliqués el límit del 2% en la renovació del lloguer

Els lloguers signats al març seran els últims als quals se’ls aplicarà aquest límit del 2% a la pujada de les rendes, per la qual cosa ara es compleix que pràcticament la totalitat de les llars que viuen de lloguer a Espanya (tret els de renda antiga, els nous contractes, aquells que no estiguin subjectes a la LAU o els que no contemplin una actualització anual de la rendes) han vist limitat aquest acord particular.

Segons les últimes dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE),  al Cens de Població i Habitatge del 2021, prop de 3 milions de llars viuen de lloguer a Espanya. Per poder fer els càlculs del preu del lloguer, idealista ha pres com a referència un habitatge tipus pis de dos dormitoris, el més comú al país.

El límit als lloguers va començar a limitar la pujada a partir d’abril. Des de llavors, la renovació anual dels contractes d’arrendament està vivint pujades al voltant dels 150-170 euros a l’any. Pitjor si tot hagués seguit sense mesures, aquests lloguers s’haurien renovat amb l’última dada de l’IPC publicat, que al març va tancar al 9,8%. La diferència entre una taxa (2%) i una altra (IPC) hauria estat d’uns 640 euros a l’any per a un pis d’aquestes característiques l’abril del 2022.

La diferència més gran entra la taxa d’inflació i el límit del 2% es va notar sobretot a l’estiu, quan l’IPC va tocar màxims dels últims 35 anys, superant el 10% al juny, juliol i agost, cosa que hauria suposat importants pujades de els lloguers que van haver de renovar entre el juliol i el setembre. Aquells mesos, la renovació anual de les rendes amb aquest tipus de l’IPC hauria superat els 820 euros anuals (uns 70 euros més al mes de lloguer). La diferència amb el límit actual del 2% es troba en més de 660 euros anuals.

Des d’aleshores, l’IPC s’ha moderat i, per exemple, al desembre va tancar la taxa més baixa (5,7%) des del novembre del 2021. Els arrendaments al gener van seguir topats al 2%, i la diferència amb la inflació hauria suposat uns 330 euros més anuals per als llogaters.

Com quedarà la renovació de lloguers per capitals al març

Mentrestant, ara toca el torn a renovar aquells lloguers que van signar el contracte al març, i veuran un increment proper als 175 euros a l’any amb l’actual límit del 2% en la renovació del lloguer, segons l’estudi d’idealista basat en un habitatge tipus pis de dues habitacions. A Barcelona, ​​Sant Sebastià o Madrid, l’augment supera els 210 euros anuals. Amb l’última dada coneguda de la inflació, la dada del febrer va tancar al 6%, els lloguers haurien registrat una pujada per sobre dels 520 euros a l’any. La diferència entre l’un i l’altre hauria estat de gairebé 350 euros anuals.

Però la diferència es fa més clara a les principals capitals de província. Als lloguers que els toqui actualitzar el seu contracte a Barcelona aquest març veuran un increment anual de la renda de 245 euros, fins a assolir una renda mitjana de 1.042 euros/mes per a l’habitatge tipus de dues habitacions, la més alta entre les capitals de província .

Una renovació vinculada a l’ipc hauria superat els 520 euros d’increment anual

límit del 2% en la renovació del lloguerLa taxa d’inflació ha tornat a créixer lleugerament, i ha tancat el febrer al 6% (IPC definitiu), per la qual cosa torna a pujar la diferència entre la renovació actual de rendes amb el límit del 2%, i el càlcul suposat de seguir vinculant els contractes de lloguer a l’IPC.

La renovació de contractes al març amb una inflació del 6% hauria suposat un increment mitjà d’uns 520 euros anuals a nivell nacional, i hauria deixat una nova quota del lloguer de gairebé 770 euros al mes de mitjana a Espanya, per a l’habitatge tipus de dues habitacions. La diferència entre l’aplicació d’un índex i l’altre s’acosta als 350 euros l’any.

Per destacar l’augment dels lloguers si continuessin vinculats a l’IPC als principals mercats, a Barcelona s’hauria registrat una pujada anual de gairebé 740 euros a l’any, una diferència de més de 490 euros amb l’increment actual vinculat al límit del 2% en la renovació del lloguer. La renda s’hauria actualitzat a 1.083 euros/mes, tenint en compte sempre que estem prenent com a referència un lloguer d’un pis de dues habitacions.

Si tens alguna consulta, pots posar-te en contacte amb nosaltres mitjançant els formularis de la web.

D’altra banda, segueix el nostre contingut en el BlogFacebookInstagram o Twitter per a més contingut del sector.